Παραγγελίες:
2441 072 663
6989 417 507

Dr Κων/νος Φαρσαλινός : Δεν υπάρχει ασθένεια των ατμιστών

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο, με πλήθος δημοσιευμένων μελετών αναφορικά με τις επιδράσεις του ατμίσματος στην ανθρώπινη υγεία, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 για την «μυστηριώδη» πνευμονοπάθεια που οδήγησε πάνω από 100 Αμερικανούς στο νοσοκομείο. Ανέφερε ότι πρόκειται για οξεία δηλητηρίαση που προκαλεί οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και όχι για «ασθένεια των ατμιστών», όπως εντέχνως παρουσιάστηκε από μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Εξήγησε ότι με πάνω από 10 χρόνια κυκλοφορίας ηλεκτρονικού τσιγάρου και 10 εκατομμύρια ατμιστές στην Αμερική με μέσο όρο ηλικίας 40, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες επιδημιολογικές γνώσεις για να συμπεράνει κάποιος ότι 100 περιστατικά ξαφνικά σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα 16-22 αποτελούν εστιασμένο γεγονός με προφανώς συγκεκριμένα αίτια.

Μάλιστα επεσήμανε ότι ακόμη και ο μέχρι πριν δύο μήνες πρόεδρος του FDA, Scott Gottlieb, ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του ατμίσματος δήλωσε ότι όλα τα περιστατικά που έχουν διερευνηθεί δεν αφορούν συμβατική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρουαλλά προϊόντα που κυκλοφορούν παράνομα στη μαύρη αγορά με μεγάλη περιεκτικότητα σε έλαιο μαριχουάνας και κάνναβης. Μάλιστα σε πολλά μέσα αναφέρθηκε και παρουσία μυκητοκτόνου σε αυτά τα προϊόντα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι απλά το μέσο, ως συσκευή που χρησιμοποίησαν νεαροί για να πειραματιστούν με μη ελεγμένα προϊόντα για τα οποία έγιναν αναφορές περιεκτικότητας σε THC έως και 20% (προϊόν με περιεκτικότητα THC από 0,2% και πάνω θεωρείται ναρκωτικό).

Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη του Δρ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού: