Παραγγελίες:
2441 072 663
6989 417 507

CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών)

Ανάλυση των ειδήσεων για τον καπνό και το αλκοόλ και σχόλια. Η ιστορία ολοκληρωμένη πίσω από τις ειδήσεις σε ό,τι αφορά τον καπνό και το αλκοόλ


Το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιτίθεται στις εταιρείες ατμιστικών προϊόντων, τότε γιατί προστατεύει τα Καρτέλ Ναρκωτικών Μαριχουάνας;
Γνωρίζουμε τώρα ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων της σοβαρής εστίας της αναπνευστικής νόσου που έπληξε περισσότερους από 300 ανθρώπους και οδήγησε σε τρεις θανάτους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέεται με τη χρήση παράνομης μαριχουάνας σε ατμιστικά φυσίγγια, που παράγεται πιθανότατα από ένα σχετικά μικρό καρτέλ παράνομων κατασκευαστών. Τα δείγματα υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων που συλλέχθηκαν από ασθενείς σε διάφορες πολιτείες έχουν δοκιμαστεί θετικά για οξική τοκοφερόλη και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα, με τουλάχιστον ένα δείγμα να αναφέρεται ότι περιέχει 50% οξική τοκοφερόλη. Το ίδιο το CDC ανέφερε σήμερα ότι μια συστοιχία κρουσμάτων λιποειδούς πνευμονίας στη Βόρεια Καρολίνα συνδέονταν όλα με τη χρήση ελαίων THC.
Και παρόλο που υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες, το CDC συνεχίζει να μην προειδοποιεί με σαφήνεια το κοινό να μην ατμίζει έλαια THC. Αντίθετα, συνεχίζει να επικεντρώνεται σε όλα γενικά τα ατμιστικά προϊόντα και η βασική του συμβουλή εξακολουθεί να είναι: “Μην ατμίζετε”.
Είναι εξοργιστικό το ότι στην πιο πρόσφατη προειδοποίηση του CDC, οι συστάσεις προς το κοινό δεν περιλαμβάνουν μια συγκεκριμένη προειδοποίηση εναντίον του ατμίσματος μαριχουάνας. Η πρωταρχική προειδοποίηση του CDC είναι: “Ενώ αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου”. Επιπλέον, πουθενά στην παράγραφο που περιέχει τις συστάσεις του CDC δεν εμφανίζονται ακόμη οι λέξεις “μαριχουάνα” ή “THC”! Ούτε μια φορά.
Η αποτυχία του CDC να προειδοποιήσει το κοινό για τα παράνομα ατμιστικά φυσίγγια μαριχουάνας δυστυχώς υπονομεύει όλες τις έρευνες που σχετίζονται με αυτή την έξαρση κρουσμάτων. Ακόμα και στην περίφημη New England Journal of Medicine, το σημερινό χαρακτηριστικό της άρθρο ήταν απομίμηση των συστάσεων του CDC. Η κύρια σύσταση ήταν ότι το κοινό θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Δεν υπήρξε σαφής και ειδική προειδοποίηση για να αποφευχθεί αυστηρά το άτμισμα παράνομων προϊόντων μαριχουάνας.
Τα περαιτέρω της ιστορίας
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, θεωρώ απολύτως ανεύθυνο το CDC να συνεχίζει να συγκαλύπτει την αλήθεια και να συνεχίζει να προσπαθεί να κατηγορήσει για τα κρούσματα αυτά τα νόμιμα, ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη και τα οποία κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στην αγορά και δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα προηγουμένως, από το να αναγνωρίσει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών φαίνεται να οφείλεται στη χρήση παράνομων ατμιστικών φυσιγγίων μαριχουάνας.
Γιατί το CDC φτάνει τόσο μακριά για να προσπαθήσει να δαιμονοποιήσει τον ατμιστικό κλάδο ενώ παράλληλα προστατεύει τα παράνομα καρτέλ μαριχουάνας που παράγουν και διανέμουν ευρέως φυσίγγια THC που δεν εμπίπτουν σε κανονισμούς τα οποία προφανώς είναι μολυσμένα με υψηλά επίπεδα πηκτικών μέσων, ουσίες οι οποίες πιθανώς καλύπτουν τους πνεύμονες με έλαιο και τους εμποδίζει να λειτουργούν;
Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα περιστατικά εμφανίζονται ως λιποειδής πνευμονία, ότι οι μακροφάγοι λιπιδίων ανιχνεύονται στις περισσότερες από αυτές τις παρουσιάσεις και ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην παράνομη παραγωγή μαριχουάνας έχουν προφανώς οδηγήσει στην εισαγωγή μιας μεγάλης ποσότητας ελαίου σε ατμιστικά φυσίγγια THC που δεν εξατμίζεται (εκτός από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών που δεν εφαρμόζονται στις περισσότερες ατμιστικές συσκευές τύπου στυλό). Επομένως οι νεαροί χρήστες εισπνέουν υγρό έλαιο στους πνεύμονές τους, το οποίο διατηρείται. Εννοείται πως αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση και δεν είναι απορίας άξιο το ότι βλέπουμε μια τέτοια απροσδόκητα σοβαρή πνευμονική ανεπάρκεια σε αυτούς τους ασθενείς. Δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κανείς πια ότι είναι εντελώς “μυστήριο”.
Στο σημερινό άρθρο της New England Journal, αναγράφεται ότι από όλες τις αναφερθείσες περιπτώσεις στο Illinois και το Wisconsin, στις οποίες οι ασθενείς ανακρίθηκαν ενδελεχώς το 87% τελικά παραδέχτηκε ότι άτμιζε μαριχουάνα, όχι απλά υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη. Είναι σίγουρα πιθανό ότι οι περισσότεροι ή όλοι οι άλλοι ήταν απλά απρόθυμοι να παραδεχτούν ότι αγοράζουν παράνομα ατμιστικά φυσίγγια μαριχουάνας από εμπόρους ναρκωτικών.
Ενώ το CDC και άλλες ομάδες υγείας εξακολουθούν να προσπαθούν, όσο πιο σκληρά μπορούν, να κατηγορούν τα νόμιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα που πωλούνται στη λιανική, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε δύο πράγματα: (1) τι άλλαξε έτσι ώστε να βλέπουμε μια τέτοια τεράστια έξαρση κρουσμάτων σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; (2) δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συστατικό που να ευθύνεται, πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει μόλυνση σε πολλές διαφορετικές μάρκες υγρών αναπλήρωσης όταν όλα κατασκευάζονται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις;
Μπορούμε ενδεχομένως να τα εξηγήσουμε και τα δυο με την άτμιση μαριχουάνας. Πρώτον, υπήρξε προφανώς μια αλλαγή που πραγματοποίησαν οι παραγωγοί παράνομων φυσιγγίων μαριχουάνας αργά το περασμένο έτος και φαίνεται ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν την οξική τοκοφερόλη ως νέο πηκτικό παράγοντα. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, θα έβαζαν ένα μεγάλο μέρος του συστατικού αυτού μέσα στο φυσίγγιο εφόσον ο απώτερος σκοπός τους είναι το κέρδος. Δεύτερον, τα παράνομα ατμιστικά φυσίγγια κατασκευάζονται προφανώς από πολύ μικρό αριθμό κατασκευαστών (πιθανώς από μια πολύ μεγάλη παραγωγή στην περιοχή του Los Angeles) και στη συνέχεια διανέμονται ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό θα εξηγούσε το γιατί παρατηρούμε μια έξαρση σε τόσες πολιτείες με πολλά προϊόντα και μάρκες. Θεωρείται ότι το ίδιο μολυσμένο έλαιο THC μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλά προϊόντα, που μόνο συσκευάζονται διαφορετικά.
Δε διαφωνώ με κανένα τρόπο, στο ότι δεν μπορούμε να δώσουμε εξήγηση για κάθε περιστατικό ή ότι δεν εμπλέκονται μη νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης. Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτή η έξαρση κρουσμάτων σχετίζεται κυρίως με την παράνομη, ευρεία διανομή επικίνδυνων ελαίων THC από παράνομη επιχείρηση ναρκωτικών.
Το υπόλοιπο της ιστορίας είναι ότι το CDC καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει αυτήν την παράνομη επιχείρηση και να εκτρέψει την ευθύνη στις επιχειρήσεις ατμιστικών προϊόντων. Και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των νέων μας.